История на ПарфюмитеИсторията на парфюма е нещо повече от историята на човешките същества, които използвайки аромати под една или друга форма се опитват да ухаят приятно - това е история, пълна с много противоречия и иновации. Парфюмът и използването му  датира от още от зората на времето и се развива успоредно с човешките цивилизации.  Докато повечето съвременни аромати са произведени от синтетични материали, оригиналните аромати са били комбинация от растителни или животински продукти и благородни масла. Днес археолозите продължават да откриват доказателства за използването на парфюми в целия древен свят, често под формата на сложни съдове за аромати.

Откъде идва парфюмът?

Парфюми и аромати са открити в множество древни култури, най-вече в древната египетска цивилизация. От всички велики цивилизации египетската  е тази, която допринася най-много за историята на парфюма. Египтяните били големи привърженици на благоуханните аромати и поради тази причина нямали никакви ограничения в употребата му – от използването на миризми за свещени ритуали и лечебни цели до използването им като средство за съблазняване на противоположния пол. В действителност, египтяните, свързвали своите парфюми с боговете -ароматите са смятани за потта на бога на слънцето Ра. Като се има предвид влиянието на древен Египет над древните римски и гръцки цивилизации, използването на аромати се разпространило  в целия древен свят.

Какви са били съставките на парфюмите в древността?

Парфюмът използван в древността се различава по много отношения от модерните аромати. В древен Египет, са били използвани тамян и смирна. Различни ароматни масла са познати и в древна Африка като били използвани както за защита от слънцето, така и заради тяхната миризма. В Месопотамия и Вавилония благоуханните аромати включвали кедър, смирна, тамян и кипарис. Като цяло, маслата са били използвани като "основа" или течност за поемане на силни аромати. В съвременния свят, алкохола е основното вещество, върху което се базират парфюмите. Повечето от веществата, които са източник на аромати са били на растителна основа, като се започне от цветята до смоли и гори.

Защо е бил използван парфюмът?

Една от целите на парфюма е останала същата от древни времена до наши дни. Древното население също било  привлечено от благоуханните  миризми. В древен Египет, чистотата била високо ценена и това е основното, за да се къпят всеки ден или след всяко хранене. Парфюмът бил допълнителен начин за прочистване на телата им. В древна Гърция приятните аромати също са смятани за още един начин на  доставяне на удоволствие на боговете. Тук можем да отбележим, че гръцки медицински мислители на времето практикували древна форма на ароматерапия, намирайки  миризми, които подобряват  здравето и жизнеността.

Кой е използвал парфюм?

Тъй като парфюма се смятал за скъпоценност, той бил ограничен само до възможностите на по-заможните. Предимно кралски особи и духовници използвали аромати, тенденция, която продължила през древността в Египет, Рим, Гърция и другаде. В древна Гърция, човек, който е твърде беден, за да си позволи парфюм можел просто да има нарисувана бутилка парфюм върху ковчега си, в знак на почит към боговете.

Парфюм на деня


Giorgio Armani
Acqua gi Gioia
EDP 100мл.
Цена: 106лв.