Парфюми и АроматиПарфюмите са познати на човечеството още от древни времена. В началото те са били използвани само за церемонии и религиозни ритуали. Самата дума "Парфюм" обаче произлиза от Римляните, където "Per Fumum" означава "чрез пушек". Оттам идва съвременното име, с което наричаме ароматите.

Видове парфюми

Eau De Toilette (EDT) - Преведено на Български това е Тоалетна Вода, която съдържа между 5% и 15% ароматен концентрат (масла). Това е и най-разпространената форма на парфюм, който се използва и е подходяща за летните месеци. Нотките, които може да усетите са връхните и те се усещат през цялото време, не променят аромата си.

Eau De Parfum (EDP) - Това е парфюмна вода и концентрацията на аромати варира между 10% и 20%. Най-често е средно около 15%. Парфюмната вода е по-трайна и силна от тоалетната вода и аромата й се характеризира с по-тежка сърцевина. Тъй като средните тонове са по-осезаеми и силни се препоръчва за по-хладните месеци от годината.

Le Parfum (LP) - Парфюмният екстракт е най-пречистеният парфюмен вид, който се предлага. Концентрацията на ароматните (етерични) масла е между 20% и 40%. Той се характеризира с изключителна трайност достигаща до 24 часа. Ако помиришете парфюмният екстракт за 1-ви път и веднага след това отново, може да усетите как ароматът му се изменя и прелива. Той е подходящ за вечерни събития.

Eau De Cologne (EDC) - Или казано на Български одеколон, съдържа най-малко ароматен концентрат - между 3% и 8%. Той е ефективна комбинация между етерични масла, алкохол и вода. Мъжките одеколони се различават от дамските, но имат една обща характеристика - ароматната им нотка е цитрусова.

Концентрацията на ароматните масла не винаги е фактор за силата или дълготрайността на парфюмите. Всеки производител използва различни комбинации от масла и други съставки, за да постигне своя аромат. Така понякога се получава, че тоалетната вода е по-наситена и по-дълготрайна от парфюмната вода.

Както сигурно вече сте разбрали съвременните парфюми нямат нищо общо с древните си предшественици. Сега те са крехък баланс от етерични масла, алкохол и фиксатори. Има много различни комбинации между тях, но всеки един парфюм се състои от 3 основни нотки:

- Връхни нотки - Това са първите аромати, които се понасят и вие усетите след нанасянето на парфюма. Както знаем първото впечатление е най-важно и макар да се изпаряват много бързо те остават важна част от цялостното усещане на парфюма.

- Средни нотки - Те са "сърцето" на самия парфюм и можете да усетите техния аромат след като връхните нотки са се изпарили.

- Базови Нотки - Когато средните нотки и базовите такива се комбинират сформират цялостното усещане на парфюма. Средните нотки се изпаряват по-бавно и при смеската им с по-дълбоките и съществени базови нотки могат да придадат нов аромат на парфюмите. Можете да усетите чистите базови нотки едва 30 минути след нанасянето на парфюма.

Най-важното качество на парфюмите е те да носят наслада. Всеки един човек има собствен вкус и един и същ парфюм може да е тотално различен като аромат за двама човека.

Родословие на парфюмите

Има много методи за класифициране на парфюмите по аромати, така че лесно да се ориентираме кой ни харесва най-много. Според най-новата и модерна система за различаване на ароматите, те се делят на 6 главни групи:

1. Флорални (цветни) - предимно дамски аромати

- флорално - зелениВ себе си те носят ароматни части като ирис (бленда), галбан (смола, получена от някои ирански и африкански зелеви растения), свежо ухание (напр. Chanel No.19)

- флорално - плодови - Тук наблюдаваме повече ухания на ананас, праскова, кайсия, касис, ябълка. В този тип аромати плодовата съставка е силно изразена. (напр. Givenchy Amarige)

флорално - свежи - Съдържа свежите части на елементите като ухания на момина сълза, нарцис, зюмбюл, портокалов цвят. Може да се добави и бергамот, жасмин, или дори уханието на свежа зелена трева. Най-лесно могат да се опишат като аромат на пролетта. (напр. Dior - Diorella, Diorissimo)

флорално - фантазия - При тези типове аромати може спокойно да се доловят по-силно изразени цветя като рози, жасмин, иланг-иланг, нарцис, тубероза, ирис, карамфил. Те са предимно романтични ухания, които носят етерични масла от цветя и мириса им е топъл и богат. (N.Ricci L´Air du Temps, Anais)

флорално - алдехидни - Отново цветните елементи, но този път се съчетават с групата от алифатни алдехиди. Алдехидът (думата идва от алкохол и dehydrogenatum) е безцветно органично съединение, което се получава чрез оксидация или дехидрогениране на алкохол. Тези парфюми обикновено са елегантни и женствени. (напр.Chanel No.5)

флорално - сладки - Това са най-тежките аромати от флоралната гама. Съставени са от силни цветни нотки. (напр. Dior - Poison)
 

2. Ориенталски - могат да бъдат дамски и мъжки

- ориенталско - сладки - В себе си той носи съставки на цветя, животински балсам, цитрусови плодове, кехлибар и ванилия. В основата му, обаче може да се доловими зелено, пикантно ухание, след тях се добавят сладки кехлибарени части. При мъжките парфюми основата е съчетание на кехлибар, мед и ванилия.

- ориенталско- кехлибар - Много подобен на сладките ориенталски парфюми, но с разликата, че насищането на кехлибара е много по-доловимо. (напр. Dior - Dune)

- ориенталско - пикантни - Може да доловите ухание от следните съставки: индийско орехче, карамфил, канела, тамян, кехлибар, кедър, сандалово дърво. Също така добавя жасмин, иланг-иланг и някои салицилати. (YSL - Opium)

3.  Кипарисови - отново дамски и мъжки

- кипарисово - плодови - Вече навлизаме в по-тежките аромати. Типични тежки плодови ухания, чиято основа е праскова. (напр. Joop Femme)

- кипарисово - цветни животински - Повечето съставки могат да бъдат открити и при дамските и при мъжките парфюми. Животинските ухания придават женственост на дамските парфюми, а горчивото, силно ухание на кожа и мъжественост при мъжките парфюми. (напр. Dior "Miss Dior")

- кипарисово - цветни - Най-често срещани са уханията на гардения и роза. Съчетава се доста добре с пачули.(напр. Paloma Picasso)

- кипарисово - свежи - Наблюдават се предимно кипарисови съставки. Лек, но добре уловим аромат. (напр. Halston)

- кипарисово - зелени - Това е може би най-свежият аромат на кипарисови клонки. Добавят се части на зелена трева, зелени листа, дървесен мъх, борови иглички, пресни корени. (напр. Dior - Fahrenheit)

- кипарисово - дървесни - Освен добре доловимите нотки на кипарисите се добавят и ухания на сандалово дърво, пачули, Андропогон, ветивер, кипарис, кедрово дърво.

- кипарисово - тютюневи - Тук може да се наблюдават чести комбинации с пикантни и растителни съставки.

- кипарисово - иглолистни - Както става ясно от наименованието, това са аромати, получени от екстракт от борови иглички. (напр. Guy Laroche "Drakkar Noir)
 
4. Фужерни- предимно мъжки

- фужерно - свежи - Най-често срещаният мирис при тези аромати е ухание на лавандула. Те се обогатяват с пикантни аромати, подправки и аромат на дървесина. (напр. Davidoff Cool Water)

- фужерно - цветни - Може да има в състава си и ухания на портокалов цвят, циклама, момина сълза, нероли. (напр. Paco Rabanne Pour Homme)

- фужерно - дървени - Този вид са малко по-специални парфюми, които могат да имат в състава си синтетични ухания с мирис на кехлибар и ценна дървесина. (напр. Kouros)

- фужерно - сладки - В сърцевината си тези аромати сформират сладко ухание при съчетание с амбра. Слагат се също и кумаринови съставки.(напр. Brut)
 

5. Цитрусови- предимно мъжки

- цитрусово - цветни - Носи в себе си тънки растителни съставки и се използва също и при унисекс ароматите. (напр. Dior - Eau Sauvage)

- цитрусови - фантазия - Най-често се срещат масла от цитрусови плодове и съвременни синтетични съставки. Може да го намерите при различните видове одеколони. (напр. Armani pour Homme)

- цитрусово - зелени - В сърцевината си този цитрусов аромат носи и ухания на плодове и зелени уханни съставки. (напр. Guy Laroche - Drakkar)
 

6. Левандула - предимно мъжки

- лавандулово - свежиОсновата на тези парфюми са чист лавандулов аромат. Те са по-скоро освежаваща вода. (напр. Yardley, Avon, Shiseido)
- лавандулово - пикантни - Те имат по-пикантен аромат с ухание на борови иглички. (напр. Halston 101)
 
Има и един вид, който не спада към тази класация, но е важно да го споменем - Мускус. Те са тип аромати, който могат да попаднат във всички категории и са универсални.


Парфюм на деня


Giorgio Armani
Acqua gi Gioia
EDP 100мл.
Цена: 106лв.