Как се правят парфюмите?

Как се правят парфюмите?

0
SHARE

Добрият парфюм може да бъде перфектният финален щрих на дневната ви рутина. Когато си слагаме аромата често дори не се замисляме, защото той е станал наш ежедневен навик. Не се замисляме зад причините на употребата им, но те могат да бъдат най-различни. Някои хора си нанасят парфюми, защото подсилва тяхното самочувствие, други защото подчертава индивидуалността им. Има разбира се и хора, които си слагат парфюм, за да маскират някои неприятно телесни миризми. Психологическото въздействие на парфюма също е голямо – той може да изрови приятни спомени от миналото, които да приповдигнат настроението ви. Независимо от причините, по които си слагате парфюм е добре да знаете как точно той се прави и да оцените още повече тази малка бутилчица щастие, което стои в спалнята ви.

Съставките

Преди да започне производството на парфюмите има много съставки и сурови материали, които трябва да се съберат. В това как се правят парфюмите трябва да знаете, че в допълнение към плодовете, балсамите, подправките и зелени материали, цветята са основна суровина за парфюмите с флорална есенция. Скъпите производители на парфюми имат собствени обширни градини с цветя, за да са сигурни, че имат достатъчно от всичко за своите продукти. Понякога се срещат и животински продукти в ароматите, които използваме. Понеже не всички натурални продукти винаги са на разположение сред природата, компаниите прибягват към синтетични съставки, които ги заместват. Така може да се избегне убиването за животни за извличането на масла или ако има лоша година с цветята.

Методи за екстракция

Вече стана ясно, че при въпроса как се правят парфюмите, отговора е главно от маслата на цветята и другите растения. За да се отделят маслата от самите цветя, обаче, има специален метод за екстракция. Най-лесният начин от тези е смачкването на растенията докато маслата не потекат. Друг тип екстракция е накисването. При него цветчетата се натапят във вода или друга течност и загряват. Има и трети начин, който прилича много на направата на алкохол – дестилация. Цветята се варят и парите им се използват за извличане на техните масла и аромати. Ако се чудите защо някои парфюми са толкова скъпи, запомнете, че 15 милилитра френски парфюм използва маслата от 660 рози.

Съчетаване на ароматите

За да достигнат до желания аромат, парфюмните експерти трябва да правят милиони комбинации и тестове. Може да отнеме години докато се стигне до желаната формула. Получената формула се използва за точното смесване на съставките, след което се добавя алкохол, за да разсее малко силния аромат. Точното количество алкохол, което се добавя определя дали парфюмът ще е одеколон (EDC), тоалетна вода (EDT), парфюмна вода (EDP) или парфюмен екстракт. Различните процентни съотношения можете да прочетете в статията за Парфюми и Аромати.

Процес на стареене

След като маслата са извлечени, миксирани и алкохолът е добавен, парфюмът е готов за процеса на стареене. Това е и финалната стъпка от това как се правят парфюмите. През тази стъпка сместа е оставена на тъмно и хладно място. Там той остава около година без да бъде докосван. Този процес помага на алкохола и маслата да се смесят по-добре. След като стареенето приключи експертите, че тестват миризмата на парфюма, за да се уверят, че всичко е наред. Обикновено миризмата трябва да е доста по силна от тази на преди процеса на стареене. На този етап могат да бъдат добавени и много други съставки според вкуса на експертите. След още много тестове парфюмът се слага по дизайнерските бутилчици и чак тогава се запечатва и пуска в търговската мрежа.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY