Мирисът на феромоните

Мирисът на феромоните

0
SHARE

Феромоните са химическа субстанция, която се произвежда от всички животни и влияе на тяхното държание и психология. Само представителите на един и същ вид могат да долавят собствените си феромони. Както знаем хормоните действат вътре в тялото и променят поведението и настроението на носителя им. Феромоните обаче са външни “хормони”, които влияят главно на другите около носителя им. Това е и главната разлика между тях. Феромоните главно подтикват към сексуални промени на настроенията спрямо себеподобните. Но те могат да се използва и по много други причини, например: разпознаването между майка и поколението, маркиране на територия или пътеката на бърлогата и предупреждение към противниците.

Много изследвания са направени за ефектите на феромоните при животните и насекомите, но резултатите при хората винаги са били незаключителни и без особен резултат. Липсата на доказателства обаче, нито може да отхвърли, нито да потвърди теорията за човешките феромони.

За това стигаме отново до въпросите: Имат ли хората феромони? Ако да, как влияят на нашето психологическо състояние?

Някои учени считат идеята за феромоните при хората като мит, но някои ранни проучвания показват точно обратното. Немски учени през 18 век са идентифицирали първите човешки феромони и са ги кръстили антрофини. Те са вярвали, че отделянията на кожата и косата могат да се счита за феромони. Влиянието им обаче върху други човешки същества така и остава недоказано и тяхната теория остава в миналото. В по-късен етап обаче учените са установили 4 различни типа феромони:

  1. Releaser Pheromones – свързва се с сексуалното привличане. Те провокират свекавична реакция
  2. Signaler Pheromones – Те дават генетичната информация. Така майките разпознават децата си.
  3. Primer Pheromones – Тези феромони могат да променят психическото състояние чрез въздействие на хормоните. Те реагират сравнително бавно.
  4. Modulator Pheromones – Те могат да синхронизират или разместят някои различни функции на тялото. При жените те може да предизвикват цикъла.

Има проучваме през 1971 направено от Марта Макклинток, която установява че менструацията на повече жени, които живеят заедно се синхронизира и започва през един и същ период от месеца. Тя вярва, че човешките феромони са причина за тази реакция. Има още много други изследваният направени над индивиди от мъжки от женски и от смесени групи. Учените целят да предвидят и социалните реакции, които могат да бъдат предизвикани от феромоните. Сложнотата на човешкото тяло обаче не може да доведе до заключение.

Има проучване, което изследва дали се отделят групови феромони, които да определят дали един нов индивид е приет от групата. Учените вярвали, че новият член на групата отделя специфичен феромон, когато той се почувства приет и така общуването между индивидите става по-лесно.

За да се разреши пъзелът с човешките феромони учените продължават да изследват вече доказаните феромони при животните. Те вярват, че там се крие ключа от разгадаването на тази мистерия. Феромоните могат да издават и физическото състояние на индивидите. Така пчелите разбират дали има нещо нередно с даден индивид от групата и така предприемат действия. При хората може да е същото, защото някои породи кучета могат лесно да разпознаят и усетят ако себеподобните им или някои човек е болен.

Феромоните при хората винаги се свързват със сексуалното им привличане. Трябва да знаете обаче, че те не са доказани и е мит, че има парфюми, които карат противоположния пол да бъде привлечен към носителя на парфюма.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY